Musiken och orden har varit min plattform så länge jag kan minnas.
Med utgångspunkt från teaterscenen, via kabaré och musikal och till och med operett, hittade jag så småningom fram till visscenen och låtskrivandet.
Jag hade skrivit texter ett tag, och så började jag skriva musik – och plötsligt hade jag skrivit en massa visor. 1998 började jag sjunga dem på små scener här och där i min hemtrakt, och jag gjorde en visföreställning i Cornelisrummet på Mosebacke. Det här var på den tiden då Git Magnusson och Bosse Stenhammar fortfarande drev Mosebacke Etablissemang och Cornelisrummet var en liten scen för experimentföreställningar och nya förmågor. Samma år och på samma scen medverkade jag också i en Lars Forssell-kabaré. Och med ryggdunkar och praktisk hjälp från framför allt Git, men också alla möjliga andra goda personer och sammanträffanden, så blev scenerna efterhand fler och större och låg längre och längre bort. Till och med utrikes.
Nu har jag spelat och sjungit mina visor i teatersalonger och konserthus, på festivaler och caféer, i restauranger och pubar, på bryggor och terrasser och i trädgårdar och vardagsrum i nästan alla de nordiska länderna, både solo och i olika finfina konstellationer.
1998 skivdebuterade jag med singeln ”Bara när jag blundar”, med bandet Paradis. 2001 medverkade jag på samlingsalbumet ”Vismosaik” med tre visor, och 2007 släppte jag mitt första soloalbum.
Under åren har jag kommit att tycka särskilt mycket om att göra visföreställningar. Det blir något speciellt med att slå ihop visorna med teatern.
En del av det som jag gjort under åren:
DISKOGRAFI
2001 Vismosaik (samlingsalbum, medverkar med tre visor)
2004 Lill-Britt Siv (ep)
2006 Längtan är min last (ep med Lill-Britt Siv)
2007 Anna Döbling (album)
2010 Vem som helst (album
2012 En gång hörde jag en melodi. Anna Döbling sjunger Barbro Hörberg (album)
2016 Baserat på en sann historia (album)
samt singlarna Bara när jag blundar, Som ett barn, Maria-som-väntar, Snöänglar, Vinternatt, Våren, Vardag, Alla stackars hjärtan.
MUSIKKONSTELLATIONER & SAMARBETEN
1998 mötte jag basisten Bosse Bjerkerot, som arrangerade några av mina låtar och dessutom kom med i bandet Paradis. Vi fortsatte samarbeta på scenen och i studion, och han blev kapellmästare i Den mänskliga faktorn 2000.
2001 började jag spela ihop med Per Rosenius, min ”huspianist” sedan dess. Per, Bosse och jag spelade tillsammans på många scener under perioden 2001 – 2008, ofta förstärkta med blåsaren Andreas Andersson.
2003-2008 var jag medlem i gruppen Lill-Britt Siv tillsammans med Maria Lindström, Anna Bernhorn och Lolita Ray. Vi spelade ”frontfigurlös nyschlager” och gjorde föreställningar, festivaler, kabaréer och restaurangshower. Vi turnerade i Sverige, Finland och på Åland och samlades till en bejublad återförening sommaren 2015 på på festivalen ”Liljevisan” i södra Finland.
2005 mötte jag den person som har kommit att stå mig allra närmast när det gäller produktionen av mina soloalbum: musikern och producenten Gunnar Nordén. Vi har följts åt sedan dess, och han har arrangerat och producerat alla mina skivor sedan 2007.
2008 turnerade jag i Österbotten med Maria Lindström och Per Rosenius.
2008 turnerade Lill-Britt Siv i flera omgångar med Thomas Lundin och Calle Pettersson i Svenskfinland.
2009-2011 ingick jag i en Evert Taube-trio tillsammans med Pierre Ström och Per Rosenius. Vi gjorde spelningar på festivaler och konserter framför allt i Stockholmsområdet.
2010 turnerade jag i Norge tillsammans med Liv Kreken Kvalnes.
2012 inledde jag samarbete med pianisten Martin Östergren i ett antal Barbro Hörberg-föreställningar, och vi har sedan dess jobbat ihop då och då.
2013 och framåt gör jag visprogram tillsammans med finlandssvenske trubaduren Wesley Koivumäki, som också är min äkta man. Så ljuvligt och praktiskt!
Jag har skrivit ihop med många kollegor, men det är framför allt de låtar som jag skrivit ihop med Lolita Ray och Thomas Lundin som hamnat på skiva. Till Thomas Lundins olika album har jag också bidragit med översättningar, texter och specialskrivna visor.
Jag har översatt en del visor, framför allt från norska, och en del av dem har jag spelat in. Jag har också fått en del av mina egna visor översatta till danska, norska och finska.
2023 firar jag att det är 40 år sedan jag bestämde mig för att sälja min själ till scenen och började på teaterskola, 35 år sedan jag blev låtskrivare på allvar. 25 år sedan scendebuten med egna låtar.
Och – tadaa! – det är 20 år sedan Lill-Britt Siv såg dagens ljus. Lill-Britt Siv, som föddes ur längtan att ge världen kärlek och visor i rosa skimmer med glitter och glamour har bevarat drömmarna och devisen ”Det är aldrig försent”, är redo att än en gång framföra ”Frontfigurlös fabulös nyschlager” land och rike runt. Det är aldrig försent för ett jubileum!
FÖRESTÄLLNINGAR
1998 spelade jag min egen visföreställning Tjat om kärlek i Cornelisrummet, Mosebacke.
1998 medverkade jag i Lars Forssell-kabarén Säg vad ni vill i Cornelisrummet, Mosebacke.
2000 spelade jag egna kabarémusikalen Den mänskliga faktorn Scalateatern, Stockholm med Margareta Hjern, Pontus Helander och P-A Ericsson. 40 föreställningar för skolelever och allmänhet.
2005 tog Lill-Britt Siv klivet in i finkulturen och kokade Schlagersoppa med Lill-Britt Siv på Klara Soppteater. En portion i december.
2006 gjorde vi Schlagersoppa med Lill-Britt Siv på Klara Soppteater ytterligare två gånger.
2006 fick Lill-Britt Siv husera fritt på teaterhuset i Skarpnäck och tillsammans med Södra Fot bjuda in till Kabaré Foten, sex helkvällar med gästartister, högläsning, drömmar, alldikt och lyckohjul.
2007 blev jag ihopparad med med Solja Krapu-Kallio, estradpoet och författare, på en festival på Åland och vi fick ett par timmar på oss att sätta ihop en gemensam föreställning. Det gick så bra att vi gjorde om det 2008 i Umeå.
2010 hade vi premiär för Tankar från en väntsal, en föreställning med visor och estradpoesi som jag gör tillsammans med Solja Krapu-Kallio, Thomas Lundin och Per Rosenius. Föreställningen har sedan dess spelats på turné i Finland och Sverige i ett 40-tal föreställningar för vuxna och gymnasieelever. Turnén pågår fortfarande, om än långsamt.
2012 var det premiär för min egenskrivna föreställning Med ögon känsliga för allt – en berättelse om Barbro Hörberg. Sture Ekholm regisserade, Per Rosenius var medspelare och ackompanjatör. Föreställningen har sedan dess spelats på turné i Sverige, Norge och på Åland och spelas fortfarande. Här finns några recensioner:
BMZ
Japetus
2018 inledde jag samarbete med kollegorna och vännerna Lolita Ray, Sofia Ekberg och Anna Wirsén. Vi är fyra låtskrivare och artister som ska vandra med våra visor och varandra. Projektet heter Gå vidare: En vandringsturné och har smygstartat under 2018 med enstaka konserter. 2019 drog turnén igång på Gotland med vandringar mellan spelställena. Pandemin satte stopp för spelningarna, men kanske blir det fler vandringar framöver.
ANDRA ÄVENTYR & PROJEKT
2000 var jag med och bildade Musikföreningen Lilith Eve som samlade kvinnliga artister/låtskrivare. Tillsammans arrangerade vi en massa festivaler och konsertserier, etablerade nya scener och möjligheter och hade väldigt roligt – och lite nytta för jämställdheten i musikbranschen gjorde vi också vill jag tro.
2000 och framåt har jag varit med och arrangerat ett stort antal konserter och festivaler.
2000-2009 var jag lärare i Muntligt berättande på logonomlinjen vid SMI, Stockholms Musikpedagogiska institut.
2001 och framåt har jag gjort en hel del grafisk formgivning av affischer, flyers, hemsidor och cd-omslag för egen och andras räkning.
2010 skrev jag sex visor till den finlandssvenska barnteaterföreställningen Hotell Tassen som spelades på turné i Finland under 2011.
2011-2013 var jag gästlärare i låtskrivande på kursen Skriv din sång på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv.
2014 publicerade jag Annas Julskafferi, en julkalender på webben där jag varje dag i december presenterade en låt med tillhörande bakgrundshistoria.
2016 var jag med och bildade Storsudrets VisFolk, en förening för visor och folkmusik från alla världens hörn.
2016 var jag gästlärare i låtskrivande på singer/songwriterlinjen på Löftadalens Folkhögskola.
STIPENDIER
2004 Olrogstipendiet
2006 Konstnärsnämndens arbetsstipendium
2007 Konstnärsnämndens arbetsstipendium
2017 Konstnärsnämndens arbetsstipendium
2018 Nils Ferlin-sällskapets Trubadurpris